Press

Χρηστος Τσαντης, Εκδοσεις Ραδαμανθους

 

Ανάκλαση μαγικών στιγμών. 
Μια πρωτότυπη έκθεση της Αθηνάς Γαλανάκη και της Εύης Μυγιάκη. 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 ΣΤΟ BOHEM ΣΤΙΣ 19:30

«Η Αθηνά και η Εύη συναντήθηκαν τυχαία και παίζοντας με το φακό στο βυθό, δημιούργησαν όμορφες αισθητικά εικόνες, που θέλησαν να μοιραστούν με τους φίλους τους κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα μιας έκθεσης φωτογραφίας που να συνδυάζει καλλιτεχνική φωτογράφιση και μόδα».


Οι Σειρήνες ήταν κόρες του ποταμού Αχελώου και της μούσας Μελπομένης ,γυναίκες εξαιρετικής ομορφιάς που έπαιζαν μουσική και τραγουδούσαν. Με την ομορφιά, το μαγικό τους τραγούδι γεμάτο γνώση και το γυμνό σώμα τους, οι Σειρήνες συνδέονταν άμεσα με τη δύναμη του γυναικείου φύλου. Ο Ησίοδος αναφέρει ότι ηρεμούσαν ακόμη και τους ανέμους. Στην ελληνική μυθολογία οι Σειρήνες ήταν μοχθηρά τέρατα που αντιπροσώπευαν την απόλυτη καταστροφή είναι το κάλεσμα του πόθου για γνώση, η προσωποποίηση της σαγήνης και του θανάτου μαζί. Αργότερα η λέξη «Σειρήνα» αντικαταστάθηκε από τη «γοργόνα», έτσι από σατανικές ξελογιάστρες, έγιναν ψυχοπομποί στον Άδη

Πλάτων-Πολιτεία: ……στους κύκλους που σχημάτιζαν τα επάνω χείλη των σφονδύλων ήταν καθισμένες και περιστρέφονταν Σειρήνες, μια πάνω σε κάθε κύκλο. Κάθε Σειρήνα έβγαζε από μέσα της έναν ήχο και όλες μαζί σχημάτιζαν ένα αρμονικό ταίριασμα από νότες. Την κυκλική κίνηση των σφονδύλων, πάνω στα γόνατα της Ανάγκης, παρακολουθούσαν καθισμένες πάνω σε θρόνους οι τρεις Μοίρες και τραγουδούσαν η καθεμιά πάνω στη μελωδία των Σειρήνων…

«…Αθηνά γλαυκώπις κι ο Ερμής ακόμα-αυτά είναι δικά σας κατασκευάσματα. Εμείς συνομιλούμε μόνο σαν αέρας, σαν φως, σαν κάτι που έχει την ιδιότητα εκείνου του διάφανου γαλάζιου που βλέπετε εάν σκαλώσετε το βλέμμα σας στο βάθος του ουρανού…» Τζων Μπανβίλ «άπειροι κόσμοι»

Ανάκλαση μαγικών στιγμών: ποιοτικό ένδυμα από τη δημιουργό Εύη Μυγιάκη, νερό, κίνηση μορφής, διάθλαση, εξουδετερώνουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά στα χέρια της Αθηνάς Γαλανάκη, μετα-βάλουν το στατικό πλαίσιο σε εν-δυναμωμένη ποιητική εικόνα-φωτογραφία με διαφοροποιημένη ματιέρα και μυθολογική θεματική προβολή σειρήνας, γοργόνας, που εγγράφεται «ως απόρροια η αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου και προσδιοριστέου ποιείν….Ακέραιη η ανθρώπινη δράση με το οικείο δυνατόν και αναγκαίον της…» Πωλ Βαλερύ «ο άνθρωπος και το χιόνι»
Δηλαδή την προσωπική ποιητική στιγμή που η φωτογράφος μετατρέπει από ανάγκη για έκφραση, σε δημιουργία ευανάγνωστη, δια μέσου του χωροχρόνου της.

Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, καλλιτέχνης

Η Αθηνά Γαλανάκη είναι καθηγήτρια Γαλλικών ,χρόνια ενεργό μέλος στο ΔΣ του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων, Ιππότης του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων, και διευθύνει 30 χρόνια ιδιωτικό κέντρο εκμάθησης της Γαλλικής Γλώσσας. Παράλληλα είναι ερασιτέχνης φωτογράφος με αρκετά χρόνια εμπειρίας, μέλος σε φωτογραφικές λέσχες των Χανίων, με συμμετοχές σε εκθέσεις, με 2 διεθνείς αναρτήσεις και 3 πανελλήνια βραβεία σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.

Η Εύη Μυγιάκη ανήσυχο πνεύμα και δημιουργικό με πάθος για την μόδα έκανε το νέο της ξεκίνημα το καλοκαίρι 2016 στον χώρο την μόδας, με την δημιουργία της δικής της αποκλειστικής σειράς ρούχων Evi Μiyαki Exclusive Collection For Figura Fashion on line
Η Αθηνά και η Εύη συναντήθηκαν τυχαία και παίζοντας με το φακό στο βυθό, δημιούργησαν όμορφες αισθητικά εικόνες ,που θέλησαν να μοιραστούν με τους φίλους τους κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα μιας έκθεσης φωτογραφίας, που να συνδυάζει καλλιτεχνική φωτογράφιση και μόδα.

Φιλική συμμετοχή Μανώλης Παπαδάκης

Πηγή: christostsantis.com